
متن زیر به قلم حقوقدانی با نام مستعار «امید عدالت» است. خواندن و به اشتراگ گذاشتن آن را قویا توصیه می نمایم:مسؤولیت حقوقی و کیفری کارمندان و مدیران دولتی و خصوصی در حوادث
==============================
🔸🔸🔸طولانی اما واجب و ضروری🔸🔸🔸
در حقوق اداری ایران (یعنی امور حقوقی سیستم اداری کشور)، اعم از بخش دولتی یا خصوصی، بیشتر امور «حداقل» با دو امضا و باز «حداقل» با مسوولیت دو نفر انجام میشود.
در نتیجه هر «فعل» یا «ترک فعل» که مشکلساز باشد و در پی آن تخلف یا جرمی رخ دهد و یا فقط مسوولیتی حقوقی ایجاد کند، اصطلاحاً پای حداقل دو نفر گیر خواهد بود:
۱- کارشناس یا عامل مستقیم یا کسی که شخصا مرتکب فعل یا ترک فعل شده
۲- مدیر یا مدیران ارشد که از باب نظارت یا اجازه و یا صدور دستور لازم و ضروری کوتاهی یا اشتباه کردند و مرتکب «قصور یعنی کوتاهی غیر عمد» یا مرتکب «تقصیر» (عمد) شدهاند.
🔰مثال:
1️⃣ تمام اسناد بانکی مثلا چکهای بانکی در ادارات دولتی با امضای مدیرمالی و مدیر ارشد صادر میشود.
اگر اختلاسی صورت گیرد، مدیرمالی از باب ارتکاب «فعل» و مدیر ارشد سازمان لااقل از باب کوتاهی در نظارت محاکمه خواهند شد.
2️⃣ در مطالب منتشره در رسانهها، خبرنگار یا نویسنده مطلب خلاف از باب ارتکاب جرم و مدیرمسوول از باب کوتاهی در نظارت مجرم هستند و مجازات میشوند.
3️⃣ در وام پرداختی بانکها به مشتری (اگر وام خلاف باشد)، مسوول اعتبارات شعبه بانک از باب ارتکاب و به اصطلاح «مباشرت» و رییس شعبه بانک حداقل از باب قصور در نظارت قابل تعقیب هستند.
‼️ میبینیم که در بیشتر موارد نقش مدیر ارشد کمرنگتر است و کارشناس یا کارمند مسوول امر، به عنوان خاطی شناخته میشود. اما...
✅نکته:
گاهی کارمند یا مسوول مستقیم در موضوعی، تصمیم دارد به وظیفه خود عمل کند و کوتاهی نکند
اما مدیر ارشد او در سازمان کوتاهی یا مخالفت میکند.
مثلا به بهانه کمبود بودجه و اعتبار از هزینهکرد در امور ضروری و حیاتی و گاه مرتبط با ایمنی در سازمان خودداری میکند. فرض کنید کپسولهای آتشنشانی سازمان را شارژ نمیکند و کارمند مسوول ایمنی بارها این موضوع را تذکر میدهد. اما کو گوش شنوا!
حال اگر آتشسوزی رخ دهد و کپسولها شارژ نباشند چه کسی باید مواخذه شود؟ و کارمند چگونه ثابت کند که به مقام بالاتر هشدار داده بود؟
🔸تازه کارمند یا کارشناس نمیتواند شمشیر را از رو ببندد و به مقامات بالاتر از مدیر بلافصل خود مراجعه کند. چون ممکن است مورد خشم و غضب مدیر خود واقع شود. گاهی هم مدیران ارشد هوای کارمند گزارش دهنده را ندارند و به اصطلاح او را میفروشند و کارمند وظیفه شناس قربانی میشود...
در این موارد چاره چیست؟
1️⃣ هشدار «کتبی» متعدد و تکراری اما با لحن محترمانه به مدیر ارشد و یادآوری عواقب و خطرات قانونی فعل یا ترک فعل ارتکابی
این مکاتبات حتما باید مثلا در دبیرخانه سازمان ثبت شده و تصویر ثبت شده آن (با مهر و شماره دبیرخانه) را برای روز مبادا نگه دارید.
2️⃣ در موسسات و شرکتهای خصوصی کوچک که سیستم ثبت و دبیرخانه ندارد یا حاضر نیستند به شما رسید و شماره بدهند، بهتر است موضوع را طی پیامک یا چت در پیامرسانهای معتبر مثل واتساپ (غیر از تلگرام) و ترجیحا پیامرسانهای داخلی مثل ایتا که سابقه آن در صورت بروز اختلاف و حذف پیام هم قابل استعلام است، به مدیر خود یا مدیر ارشد چندین بار یاداوری کنید.
مثلا:
مدیر محترم...
با سلام و احترام
همانطور که مطلعید و بارها از طرف سازمان آتشنشانی به شرکت / سازمان / اداره تذکر و اخطار داده شده، تاسیسات شوفاژ وموتورخانه فاقد ایمنی و استاندارد بوده و احتمال بروز حادثه و شاید فاجعه بسیار قوی است.
لذا تقاضا دارد برای جلوگیری از هرگونه اتفاق ناخوشایند که میتواند مسوولیت حقوقی و کیفری برای آن مدیریت محترم ایجاد کند، دستور فوری اقدامات زیر را صادر فرمایید:
۱- ......
۲- .....
۳- .....
🔸اگر احساس میکنید که شرایط اداری مساعد است، رونوشت نامه را به مدیران بالاتر هم ارسال کنید.
🔸حتی اگر احساس خطر شدیدتری میکنید، نامه یا ایمیل یا بدون امضا و ناشناس به مدیران بالاتر سازمان ارسال کنید (اما سابقه و نسخه کاملا مشابه آن را نزد خود نگه دارید)
🛑و در نهایت اگر موضوع آنچنان حاد و خطرناک است، رودربایستی را کنار بگذازید و علنا و مکررا به مقامات بالاتر سازمان هشدار کتبی و ثبت شده بدهید و سوابق آن را نگهداری کنید...
مثلا در مورد نامه نمونهی بالا، یک رونوشت هم به سازمان آتشنشانی ارسال کنید (و در دبیرخانه آتش نشانی ثبت کنید) تا آنها هم بدانند شما به وظیفه مستقیم خود عمل کردید و مدیران بالادست شما در صورت بروز حادثه مقصرند!
===========================
🆘اما در صورت بروز حادثه، طبیعتا از این اشخاص باید شکایت کرد:
۱- شخصیت حقوقی سازمان (حتما حتما مورد شکایت واقع شود)
۲- بالاترین مدیر و مقام مستقر در سازمان
۳- ترجیحا یک مقام ارشد و بالاتر در نهاد بالادستی سازمان
توجه کنیم که هنگام شکایت، ما به دنبال ایادی پایین دست نگردیم و سطح شکایت خود را به کارمندان و مسوولان پایین دست تقلیل ندهیم. اجازه دهیم مقامات بالاتر مورد شکایت در دفاع از خود اگر توانستند تقصیرات را متوجه زیردستان کنند.
تشخیص سهم و میزان مسوولیت عوامل دخیل در حادثه بر عهده مقامات قضایی و کارشناسان رسمی دادگستری مامور از سوی مقام قضایی مذکور خواهد بود.
اشتراک و ارسال مطلب به:


