بیمارستان زیبا؟ به حق چیزهای ندیده و نشنیده!

+0 به یه ن

سالن اپرای بارسلون  ازجمله سالن های بسیار معروف دنیاست. ایرانیان  شاید به دلیل این که یکی از کنسرت های خواننده پاپ، شاهکار بینش پژوه در این سالن برگزار شد با این بنا آشنا باشند. در واقع  جلال وجبروت همین سالن بود که او را در بین ایرانیان شناساند.  هزینه ساخت سالن  اپرا را، کارخانه داران بارسلونایی اواخر قرن ۱۹ داده اند. از نظر آکوستیکی، سالن بسیار خوب طراحی شده است. البته دور از انتظار هم نیست. معمار آن یعنی مونتنر بزرگ، ابتدا فیزیک و ریاضی خوانده بود و بعد آرشیتکت شده بود. در همه کارهای بزرگ و درخور توجه دنیا همیشه پای یک فیزیک خوانده در میان هست. چند عکس از بنا می گذارم که  بیشتر لذت ببرید.


همان طوری که قبلا نوشتم دیگر اثر بزرگ و زیبای مونتر که اوایل قرن بیستم ساخته شده است بیمارستان هست. این بیمارستان  تا سال ۲۰۰۹ مورد استفاده قرار می گرفته. بعد بیمارستانی دیگر درکنارش ساختند و بیماران را به آن منتقل ساختند. بیمارستان قدیمی هم بعد از مرمت ، برای بازدید گردشگران بازگشایی شده است. اما هنوز بین توریست ها به اندازه اهمیت و زیبایی اش شناخته شده نیست. شناخته شدن طول می کشد. ما هم از یکی از همکارانمان که در دانشگاه بارسلون درباره اش شنیدیم. در سال های گذشته  بستگان من به بارسلون برای گردش رفته بودند اما هیچ کدام  از بنا اطلاعی نداشتند. در راهنماهای گردشگری بارسلون هم چندان از ان صحبتی نمی شود.


زیبا ساخته شدن سالن اپرا چیز غریبی نیست. اغلب سالن های اپرا زیبا ساخته می شوند اما کمتر بیمارستانی در دنیا زیباست! بیمارستان های خصوصی ای که در واقع بنگاه مالی هستند برای تیغ زدن مشتریان خرپول زلم زیمبو می بندند ولی کمتر اتفاق می افتد که شاهکار معماری باشند.

جالب هست بدانید که این بیمارستان زیبای تاریخی با این معماری فریبا و در عین حال کارآمد و کاربردی، برای راحتی و دلخوشی بیماران اغلب فقیر ساخته شده است نه برای تیغ زدن بیماران خر پول! باورش هم مشکل هست اما چنین هست!

گویا یک بیمارستان ۶۰۰ ساله هم کنار آن هست که باز برای فقیران ۶۰۰ سال پیش ساخته شده بوده. همان طوری که گفتم بارسلون از قرون وسطی این سنت را داشت که فقیران آن بناهای باشکوه عمومی را از آن خود کنند. ویژگی زیبایی که جای دیگر من سراغ ندارم!

 مثل سالن اپرا این بنا هم با کمک های مالی ثروتمندان محلی برای منافع عمومی شهر ساخته شده است. معمار هر دو مونتر بوده است. مونتر علاوه بر فیزیک-خوان و معمار و معلم و نویسنده بودن سیاستمدار هم بوده. جزو معماران ناسیونالیزم مدرن بارسلون هست. گویا در امر سیاست هم فردی بسیار موثر بوده است. ناسیونالیزم از منظر او به معنای آن بوده که سیستمی فراهم شود که شهروندان از یک سری امکانات و اختیارات فراهم شوند. ملی گرایی مد نظر او چنین بوده است. این را در آثار معماری به یادگار مانده از او هم می توان مشاهده کرد.

در مورد تکنیک هایی که دراین دو بنا به کار برده شده است تا هم بنا زیبا باشد و هم کارآمد در اینترنت بخوانید. کلی ابداعات برای تهیه و آکوستیک و....به کار برده شده. محوطه سبز بیمارستان هم به درختان و گیاهانی آراسته شده که فضا را معطر می کنند و برای آرامش فکری بیماران مفیدند.

اشتراک و ارسال مطلب به:


فیس بوک تویتر گوگل


  • [ ]