از من در وبلاگم چنین سئوالی شد:
«خانم دکتر مدتیه مساله ای آزارم میده حس میکنم بسیاری از ایرانیان خارج نشین درک درستی از شرایط ایران ندارن یا خیلی سیاه نمایی میکنن یا خیلی گل و بلبل میبینن .دستهی دوم فک میکنن ایران بهشته چون انرژی ارزونه و فک میکنن هرچی مشکل ناترازی و آلودگی هوا هس زیر سر مردمه چون انرژی ارزونه و صرفه جویی نمیکنن. شما بعنوان یه آدمی که تجربهی زندگی و سفر به خارج از کشور دارید نظرتون چیه؟ واقعا مردم مقصرند؟»
جواب من:
این سئوالی که شما کردید خیلی جنبه ها داره. در مورد ایرانیان خارج نشین و تاثیری که نظراتی که --ماشالله --با اطمینان و قطعیت کامل ولی با اطلاعات ناقص می دهند و تاثیری که در جامعه می تواند بگذارد بعدا سرفرصت صحبت می کنم. اون هم به جای خودش بحث مفصلی است.
در مورد «مردم مقصرند» یا نه. من مطلب زیاد منتشر کرده ام. جواب کوتاهش اینه که نه.
اینها را بخوانید:
http://yasamanfarzan.arzublog.com/post-95064.html
http://yasamanfarzan.arzublog.com/post-92726.html
در مورد هدررفت گاز هم همین تازگی ها نوشته ای منتشر کردم. باز در راستای سئوال شماست:
http://yasamanfarzan.arzublog.com/post-111542.html
و اما در مورد خاص برق:
در ناترازی فعلی که قطعا عامل اصلی استخراج رمز ارز است. عوامل دیگر هم وجود دارد مانند نیروگاه های فرسوده، شبکه توزیع فرسوده. امااینها در درجه دوم قرار دارند. در هر حال تقصیر همه این عوامل با مسئولان است نه مردم. اتفاقا -برعکس آن چه که خارج نشینان می گویند-برق به نسبت درآمد متوسط خانوار ها همچین هم ارزان نیست!این روزها خانواده ها- به خاطر همان قیمت برق- در مصرف برق صرفه جویی می کنند. در مصرف گازچندان صرفه جویی نمی کنند اما در مصرف برق صرفه جویی می نمایند. شاید زمانی که آن ایرانیان از ایران مهاجرت کرده اند برق ارزان بوده و دور و بری های آنها برق هدر می دادند. اما این روزها از هدردادن برق توسط خانوارها خبری نیست. شاید به نسبت خارج هنوز برق ارزان باشد اما به نسبت در آمد خانوارها چندان ارزان نیست. ایرانی ها حتی عادت روشن گذاشتن سماور برقی را -که زمانی تنها لاکچری عموم خانواده های ایرانی بود- ترک کرده اند. شاید خانه ما جزو کمتر خانه هایی باشد که هنوز سماور ش دایم در فصل سرما روشن هست. که البته به خاطر همین خرج برق، چایساز را با کتری رو-گازی جایگزین کردیم. گازی هم که مصرف می شود هدر نمی رود چون عملا دیگر سیستم گرمایش را روشن نمی کنیم و همین سماور خانه را گرم می کند. در تابستان کمتر سماور روشن می نماییم. این از مصارف خانگی!
اما برگردیم به رمز ارزها. خود مسئولان از مصرف ۲ گیگاواتی سخن می گویند.
دود از کله آدم بلند می شه. مصرف یک شتابدهنده منبع نوترینو حداکثر ۴ مگاوات (۵۰۰ برابر کمتر) هست. ۲ گیگا وات می دانید یعنی چه؟ یعنی جمعیت ۱۰ میلیونی تهران هرکدام یک لامپ ۲۰۰ واتی روشن کنند. مصرف سرانه ایرانیان تنها ۱۱ وات هست! با این ارقام مصرف برق توسط ماینرها معلوم هست که برق کم می آید. چه کسی می تواند در چنین ابعادی رمز ارز استخراج کند ودستگیر هم نشود؟قطعا از توان یک فرد خارج هست و باید نهادی باشد. کدام نهادی دست مردم هست که چنین زیرساختی بتواند ایجاد کند و به طور غیرقانونی عمل نماید و دستگیر هم نشود؟ من که سراغ ندارم. در این چهل و چند سال نگذاشته اند که هیچ نهاد مردمی از حدی بزرگتر شود چه برسد به این که بتواند چنین مصرفی داشته باشد. حتی وقتی مبلغ قرارداد سوپراستار سینمایی از حدی بالاتر می ره حکومت دخالت می کنه و نمی ذاره که مبادا او زیادی گنده بشه! این حکومت می ذارد نهادی مردمی چنان گنده شود که ماینرهایی راه بیاندازد که مصرف برقش به اندازه یک شهرچندده میلیونی است؟!
به احتمال قوی نهاد های قدرتمند وابسته به حکومت هستند که در این ابعاد رمز ارز استخراج می کنند. اگر هم بر فرض محال نهادی غیروابسته به حکومت هست این که حکومت این همه به رقصیدن شهروندان و لباس پوشیدنشان کار دارد اما جلوی آن نهاد را نمی گیرد جای سئوال دارد. اگر چنین باشد که باز هم نمی توان گفت مردم مقصرند. مقصر مسئولان خواهند بود که عوض این که آن نهاد را بگیرند فکرشان را داده اند به مداخله در سبک زندگی شهروندان!
-------
برای این که حسی داشته باشید که ۲ گیگا وات که توسط ماینرهای غیرمجاز در ایران مصرف می شود چه قدر زیاد هست اشاره می کنم که توان رآکتور بروکدورف آلمان که در نوع خود جزو قوی ترین ها بود تنها ۱.۴ گیگا وات بود.
اشتراک و ارسال مطلب به:
فیس بوک تویتر گوگل